In de Week van de Lentekriebels staat juiste, leeftijdsgebonden informatie en weerbaarheid centraal. Zodat kinderen leren wat wel en niet oké is en hoe ze hun grenzen kunnen aangeven. Samen met scholen en ouders zorgen we ervoor dat kinderen zichzelf kunnen zijn en zonder angst kunnen opgroeien. Deze projectweek voor het basis- en speciaal onderwijs helpt scholen om relationele en seksuele voorlichting een vaste plek te geven in het schoolplan. Voor scholen die nog niet met het thema aan de slag zijn, is het een startpunt. Voor andere scholen is het een jaarlijkse reminder om ieder jaar aandacht aan het thema te blijven besteden. Door elk jaar in groep 1 t/m 8 les te geven over relaties, seksualiteit en weerbaarheid, aansluitend bij de leeftijd en leefwereld van kinderen, dragen scholen bij aan een gezonde en veilige ontwikkeling van leerlingen.
Doen alle scholen mee met de Week van de Lentekriebels?
Scholen kunnen er zelf voor kiezen om mee te doen met de projectweek. Van de scholen die relationele en seksuele voorlichting geven, doet bijna de helft dat in de Week van de Lentekriebels. In totaal neemt ongeveer 35% van de scholen deel aan de Week van de Lentekriebels. Andere projectweken waar scholen aan meedoen en die scholen kunnen benutten om aandacht te besteden aan relationele en seksuele voorlichting zijn bijvoorbeeld de Gouden Weken, de Zilveren Weken en de Week van Respect. Steeds meer scholen geven hun lessen het hele jaar door en elk jaar opnieuw, dus ook buiten deze projectweken. Bijvoorbeeld tijdens de lessen Sociaal emotionele vaardigheden (zoals Kanjertraining, Vreedzame school en Leefstijl). Dat is ook het doel dat Rutgers en de GGD’en nastreven.
Wat doen scholen tijdens de Week van de Lentekriebels?
Scholen zijn vrij om te kiezen of ze lesgeven in de Week van de Lentekriebels. Net als de rest van het jaar, bepalen scholen zelf welk lesmateriaal ze voor hun lessen gebruiken. Er is geen apart Lentekriebels lesmateriaal. Belangrijker dan de specifieke lessen, is dat scholen werken aan een sociaal veilige omgeving en het thema goed inbedden in de visie en beleid van de school. De GGD’en kunnen scholen hierbij ondersteunen.