5 prikkelende vragen aan Adviseur Milieu en Gezondheid Monique Meijerink

12 augustus 2024

Al 22 jaar werkt Monique bij GGD Limburg-Noord als Adviseur Milieu en Gezondheid binnen ons Team Medische Milieukunde. Zij houdt zich bezig met de invloed die onze leefomgeving, waarin wij wonen, werken en leven, heeft op onze gezondheid. 
Denk hierbij aan:
- Milieuverontreiniging van bodem, lucht en water; 
- De kwaliteit van het binnenklimaat; 
- Ruimtelijke planvorming in relatie tot gezondheid.

Hoe kwam je bij onze GGD terecht?

Na mijn studie Gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Maastricht kwam ik via het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven terecht. Hier deed ik onder andere adviseringswerkzaamheden voor de Europese Commissie. Op een bepaald moment wilde ik dichter bij de praktijk werken, met als logische stap die naar de GGD.

Wat doet team Medische Milieukunde?

Als Adviseur Milieu en Gezondheid geef je antwoord op vragen en meldingen over gezondheidsrisico’s die samenhangen met milieu en leefomgeving. Binnen de werkzaamheden maken we een schifting tussen binnen- en buitenmilieu. 

Bij binnen-milieugerelateerde vragen moet je denken aan vragen van inwoners over vooral vocht- en schimmelproblematiek in hun woningen. Wij gaan meestal op huisbezoek om de situatie ter plekke te bekijken en bespreken. We stellen een advies op dat we naar de melder sturen. Ook krijgen we over dit thema vragen van woningbouwverenigingen.

Vragen over het binnenmilieu kunnen ook van scholen afkomstig zijn. Zo hebben we het project ‘Bewustwording binnenmilieu basisscholen’ uitgevoerd, waarbij we elke basisschool in onze regio met natuurlijke ventilatiemogelijkheden (draai-/kiepramen en/of ventilatieroosters) bezochten. Dit waren in totaal 146 basisscholen. Dit project was vooral gericht op bewustwording en tevens inzicht krijgen in de Noord-Limburgse situatie. Het doel was alle scholen van advies te voorzien ten behoeve van de verbetering van de kwaliteit van het binnenklimaat. Deze adviezen bespraken we met de directeur/teamleiding, evenals met de gemeenten. Een mooi project om te doen.

Andere onderwerpen waar we vooral inwonersvragen over krijgen zijn:

  • Kwik;
  • Asbest;
  • Houtstook;
  • Eikenprocessierups;
  • Bedwantsen;
  • Electromagnetische velden (hoogspanningslijnen);
  • Overlast van bedrijven (zoals een veehouderij);
  • Hinder van een bromtoon. Bij zulke laagfrequent geluidsmeldingen hebben we een samenwerkingsverband met GGD Zuid-Limburg, Omgevingsdienst Zuid-Limburg en Adelante.

Buitenmilieugerelateerde thema’s zijn onder andere:

  • Luchtkwaliteit;
  • Bodemverontreiniging;
  • Waterverontreiniging;
  • Geluid;
  • Geur; 
  • Bestrijdingsmiddelen;
  • Hitte. 

Relatief nieuwe thema’s waar we ons mee bezig houden zijn energietransitie en klimaat. Vragen over het buitenmilieu zijn meestal afkomstig van gemeenten.

Als voorloper op de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024, doorliepen we een heel traject met als resultaat de opgeleverde ‘bouwsteen gezondheid’, die als input/inspiratie dient voor de (op te stellen) omgevingsvisies van onze gemeenten. Het doel is om het thema gezondheid goed te borgen.

Voor de (integrale) advisering op het gebied van gezonde leefomgeving legt team Medische Milieukunde een link naar andere GGD-teams, zoals Gezondheidsbevordering, Infectieziektebestrijding en/of Onderzoek.

Hoe ziet jouw werkdag eruit? 

Elke werkdag kan heel anders zijn, afhankelijk van de vragen die binnenkomen of de projecten waar je mee bezig bent. De ene dag handel je vragen af van inwoners uit de regio over gezondheidsrisico’s die samenhangen met het milieu/leefomgeving (bijvoorbeeld over binnenklimaat of houtstook). Of je geeft (beleids)advies aan gemeenten en andere partijen over bijvoorbeeld toekomstige bouwplannen in de nabijheid van veehouderij(en), het risico van een bodemverontreiniging of blootstelling aan elektromagnetische velden (hoogspanningslijnen). De andere dag vertegenwoordig je de GGD in een overleg met de gemeente over de gezonde leefomgeving in het kader van de Omgevingswet.

Het merendeel van de dag ben je bezig met advisering op één van de genoemde milieuthema’s. Maar je kunt ook een huisbezoek afleggen of bezig zijn met het opzetten van een voorlichtingscampagne of een presentatie die verzorgd moet worden voor een informatiebijeenkomst/raadsvergadering onder leiding van een gemeente.

Waar ben je het meest trots op?

In de beginfase deed ik al deze werkzaamheden alleen. Vervolgens werkte ik zo’n kleine twintig jaar samen met collega Hans Overman. Vanaf vorig jaar is ons team uitgebreid met de collega’s Petra Leunissen en Iris Smedts. Ik ben er trots op dat ons team nu uit vier collega’s bestaat.

Als ik terugkijkend toch moet kiezen uit de vele werkzaamheden die ik met veel plezier, samen met Hans uitvoerde, ben ik trots op zowel het project ‘Bewustwording binnenmilieu basisscholen’, als op al het werk dat we hebben verricht als voorloper naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Ook ben ik trots op de betekenisvolle rol die we vervullen voor onze inwoners door advies te geven dat direct in de praktijk toegepast kan worden.

Wat vind je het leukst aan je werk?

De diversiteit van de werkzaamheden op de verschillende milieuthema’s binnen dit brede werkveld. Het is erg leuk om met inwoners en/of gemeenten (ambtenaar/wethouder) of andere ketenpartners aan de slag te gaan, door te informeren en/of adviseren over de diverse milieugerelateerde thema’s, met als doel gezondheidswinst te boeken.