5 prikkelende vragen aan twee van onze verpleegkundigen

23 juli 2024

Verpleegkundigen vervullen een belangrijke rol binnen onze organisatie, zij staan in direct contact met de (jongste) inwoners van onze regio. Met twee van onze verpleegkundigen gingen wij het gesprek aan over het werk dat zij doen vanuit GGD Limburg-Noord. Eef is Verpleegkundige Jeugdgezondheidszorg voor baby's en kinderen van 0 tot 4 jaar, Eline is Verpleegkundige Jeugdgezondheidszorg voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar.   

Hoe kijk je terug op de afgelopen vaccinatieweek?  

Eline: We hebben de vaccinatieweek met de DTP en BMR-vaccinaties achter de rug voor de 9-jarigen. Deze week is goed verlopen; we hebben veel kinderen kunnen vaccineren, er hing een goede sfeer en alles was goed geregeld. Kortom, voor zowel ouders als kinderen een fijne vaccinatieweek.
Eef: Daar sluit ik me helemaal bij aan.  


Wat is een bijzonder moment dat je eerder mee hebt gemaakt tijdens de vaccinatieweek?  

Eline: Ik vind het altijd heel fijn om een kind gerust te kunnen stellen wanneer ze de prik spannend vinden. Dan praat ik altijd over iets anders, bijvoorbeeld over school. En af en toe krijg je dan een spontane knuffel. Ook heel fijn is het wanneer ouders je laten weten dat je het goed gedaan hebt. 
Eef: Het geeft inderdaad voldoening als een kindje erg bang is voor de prik en achteraf zegt dat het uiteindelijk wel meeviel, het leukste is dan als ze met een lach op hun gezicht weglopen. Ook vind ik het altijd fijn om te zien dat alle collega's de schouders eronder zetten tijdens een vaccinatie dag, we helpen elkaar waar nodig en zorgen zo voor een fijne doorstroming. 


Wat vind je het mooiste aan werken bij onze GGD? 

Eline: Bij de Jeugdgezondheidszorg in de leeftijd 4-18 jaar is het werk heel erg divers. Zo heb je bijvoorbeeld aan het begin van de week een gesprek met een 6-jarige die het lastig vindt om nieuwe dingen te proeven en vervolgens heb je te maken met een puber die last heeft van sombere gedachtes. Die diversiteit maakt het werk altijd anders. 
Eef: Het mooiste aan het werken bij de GGD vind ik dat je met hele kleine adviezen ouders en hun kindje kan helpen, als je dan bijvoorbeeld een week later terugbelt is het 'probleem’ verholpen. Dat geeft mij voldoening, ook vind ik het erg leuk om de gezinnen 4 jaar lang intensief te volgen en zo het kind te zien groeien en ontwikkelen. 


Waarom ben jij bij onze GGD gaan werken? 

Eline: Ik ben bij de GGD gaan werken om een steentje bij te dragen aan de gezondheidszorg, dat leek me toen heel leuk en uitdagend.
Eef: Ik heb altijd al affiniteit gehad met de gezondheidszorg, ook met het werken met kinderen. Ik vind het leuk om preventief bezig te zijn binnen de gezondheidszorg. 


Heb je hiervoor iets anders gedaan? Zo ja, wat? 

Eline: Ik ben na mijn hbo-opleiding verpleegkundige begonnen bij het team infectieziekten om een bijdrage te leveren aan de coronabestrijding, dat vond ik toen heel uitdagend. Binnen de GGD heb je heel veel mogelijkheden en doorgroeimogelijkheden, daar heb ik vervolgens gebruik van gemaakt en zo ben ik doorgestroomd naar de Jeugdgezondheidszorg.
Eef: Binnen de GGD is dit mijn eerste functie, tijdens mijn opleiding heb ik wel altijd geprobeerd om te kunnen werken met kinderen. Zo heb ik in het geboortecentrum stagegelopen en ben ik 3 maanden naar Suriname geweest om daar op de kinderafdeling te kunnen werken.  
 

Wil jij na het verhaal van Eline en Eef meer weten over werken bij de GGD? Kijk dan hier.