Naar aanleiding van de recente mazelenuitbraak in de regio Eindhoven, het geval van mazelen in Zuid-Limburg en de media-aandacht rondom de vaccinatiegraad, zien wij een toename in het aantal vragen over onder andere de mazelen. We begrijpen dat je je door het nieuws misschien zorgen maakt, maar we blijven de situatie monitoren.
Mazelen is een besmettelijke ziekte die je kunt krijgen door een virus. Mazelen begint plotseling met klachten zoals koorts, verkoudheid, hoesten, ontstoken ogen en/of witte vlekjes in de mond. Daarbij komen na enkele dagen tot een week rode vlekjes over het hele lichaam. De meeste kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen mazelen. Daardoor komt de ziekte weinig voor. Maar doordat in Nederland en in de landen om ons heen de vaccinatiegraad daalt, kan mazelen zich makkelijker verspreiden. Denk je dat jouw kind de mazelen heeft? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts.
De BMR-prik via het Rijksvaccinatieprogramma
Kinderen krijgen de BMR-vaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Dit vaccin beschermt tegen de bof, mazelen en rode hond. Wij volgen de landelijke richtlijn. Kinderen krijgen een uitnodiging voor de prik als zij ongeveer 14 maanden zijn en op de leeftijd van 9 jaar. Als je kind gevaccineerd is, dan is het goed beschermd. Er is geen reden om de vaccinatie te vervroegen.
Heb ik nog een BMR-prik nodig?
Kinderen die direct contact hebben gehad met iemand met mazelen, hebben persoonlijk informatie van ons ontvangen.
Is je kind gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma?
Dan is je kind goed beschermd. Je hoeft geen actie te ondernemen. Er is geen reden om de prik te vervroegen.
Kun je jouw baby eerder laten vaccineren tegen mazelen nu er in Nederland mazelen voorkomt?
Nee, dat kan niet. Het moment waarop je baby de eerste BMR-vaccinatie krijgt, is zo gekozen zodat je kind zo goed en zo lang mogelijk beschermd is. In het verleden kregen kinderen bij grote uitbraken soms wel eerder hun mazelenvaccinatie. Op dit moment (voorjaar 2024) is er geen grote uitbraak. Er is een beperkt aantal besmettingen en de patiënten die het eerst ziek werden, zijn nu niet besmettelijk meer. De kans dat je kind in contact komt met het mazelenvirus is op dit moment heel klein.
Kan je kind vervroegd de 2e BMR-vaccinatie krijgen?
Nee, dan kan niet. De 1e vaccinatie geeft een goede bescherming. De 2e vaccinatie is bedoeld voor de kleine groep kinderen waarbij de 1e vaccinatie niet goed heeft gewerkt. Maar het is niet bekend welke kinderen dat zijn. Het is niet mogelijk en ook niet nodig om nu alle kinderen vervroegd hun 2e vaccinatie te geven.
Heeft jouw kind de BMR-vaccinatie niet gekregen en wil je kind deze alsnog?
Neem dan contact op via telefoonnummer 088-1191200 om een afspraak te maken.
Ben je geboren voor 1965?
Voor 1965 kwam de mazelen vaak voor. Daarom beschouwen we alle volwassenen die geboren zijn voor 1965 als beschermd omdat zij ooit mazelen hebben gehad. Het doormaken van de ziekte biedt goede bescherming. Je hoeft geen afspraak te maken.
Ben je geboren tussen 1965 en 1975 en wil je alsnog een vaccinatie?
Tussen 1965 en 1975 kwam mazelen minder vaak voor, maar werd er nog niet tegen mazelen gevaccineerd in het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen die toen geboren zijn, zijn beschermd tegen mazelen als zij ooit de ziekte hebben gehad of als zij ooit zijn gevaccineerd (bijvoorbeeld in het kader van een reis).
Ben je nooit gevaccineerd of heb je nooit mazelen gehad? Dan kan je je alsnog laten vaccineren. Vul hiervoor ons online formulier op de website voor 'Vaccinatie op maat' in.
Heb je nooit mazelen gehad of ben je nooit gevaccineerd?
Dan kan je je alsnog laten vaccineren. Vul hiervoor ons online formulier op de website voor 'Vaccinatie op maat' in.
Wat kost een BMR vaccinatie?
Voor kinderen is de vaccinatie gratis via het Rijksvaccinatieprogramma. Voor volwassenen komen de kosten voor de vaccinatie voor eigen rekening. Voor één vaccinatie en consult betaal je ongeveer 70 euro.
Vaccinatieoverzicht
Een overzicht van de vaccinaties van jouw kind vind je op de vaccinatiekaart die je ontvangt na de geboorte. Ben je deze kaart kwijt, dan kun je een nieuwe kaart aanvragen bij het RIVM.
Voor alle andere vragen over mazelen verwijzen we je door naar de informatiepagina op de website van het RIVM.