Resultaten Gezondheidsmonitor: Mentale gezondheid Limburgse jongvolwassenen zorgwekkend

20 januari 2025

Slechts de helft van de jongvolwassenen in Limburg vindt de eigen mentale gezondheid goed. Eén op de vijf voelt zich beperkt in het dagelijks leven door mentale klachten en ongeveer een derde heeft het afgelopen jaar wel eens gedacht aan zelfdoding. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen, een onderzoek naar de (mentale) gezondheid, de leefstijl, het welzijn en de digitale leefomgeving van jongvolwassenen (16-25 jarigen). De resultaten zijn nu beschikbaar. 

Eenzaamheid en stress 
Mentale klachten gaan vaak samen met eenzaamheid. Er is meer eenzaamheid in Limburg dan gemiddeld in Nederland, namelijk drie op de vijf jongvolwassenen in Limburg is eenzaam. Daarnaast speelt langdurige stress een rol bij mentale problemen. 44% van de Limburgse jongvolwassenen voelt zich (heel) vaak gestrest, ze ervaren deze stress vooral door studie, school en werk. 

Ervaren gezondheid, roken en vapen
Naast de mentale gezondheid, staat ook de algehele gezondheid in Limburg onder druk. Slechts 63% van de jongvolwassenen in deze provincie ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Daarnaast is roken, en met name vapen, een toenemend gezondheidsprobleem in Limburg. Een derde van de jongvolwassenen rookt en/of vapet. Dat is meer dan in andere regio’s.

Naast lichamelijke gezondheid, steeds meer aandacht voor mentale gezondheid
De resultaten uit de Gezondheidsmonitor geven waardevolle inzichten en benadrukken dat de mentale gezondheid van jongvolwassenen structurele aandacht nodig heeft. Als GGD Limburg-Noord werken we samen met verschillende partners aan programma’s om jongvolwassenen beter te ondersteunen op het gebied van mentale gezondheid. Deze ondersteuning wordt niet alleen gegeven via contactmomenten, maar ook door interventies zoals bijvoorbeeld Less Depress, waarbij docenten leren om signalen van somberheid en depressie bij jongeren te herkennen en bespreekbaar te maken. Samen met partners zoals Vincent van Gogh en Incluzio dragen we bij aan de ontwikkeling van deze interventies. 

Vroeg ingrijpen is essentieel 
Met de toegenomen druk op jongvolwassenen, willen we benadrukken dat het belangrijk is om te investeren in preventie en om vroegtijdig hulp aan te bieden, om zo de mentale gezondheid van jongvolwassenen te versterken. 

Dit is een kleine greep uit de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen. Benieuwd naar de volledige resultaten? Deze zijn te vinden op ons Kennisplein en zijn ook per gemeente te bekijken.