Tips om je kind voor te bereiden op een vaccinatie

Op deze pagina geven we jou graag tips hoe jij je kind het beste kunt voorbereiden op een vaccinatie. Kinderen en ouders kunnen opzien tegen het prikken, maar er zijn veel manieren om het vaccineren prettiger te laten verlopen.

  • Jij kent je kind het beste en kunt dus ook goed inschatten wat een geschikt moment is om te vertellen dat je kind een prik gaat krijgen. Meestal hoeft dit niet heel lang van tevoren. Maar wacht ook niet tot het allerlaatste moment.
  • Vertel je kind op een neutrale manier wat er gaat gebeuren. Wees eerlijk en zeg nooit dat het geen pijn doet. Dan valt het namelijk tegen op het moment dat het wél pijn blijkt te doen. Vertel eerlijk dat het voor iedereen anders is hoe de prik voelt. Wat je kunt zeggen: “Sommige kinderen voelen een drukkend gevoel, anderen zeggen dat ze niets voelen. En ik ben benieuwd hoe het bij jou voelt.”
  • Bespreek vóór de vaccinatie met je kind of ze bij jou op schoot willen zitten (dit geeft veel kinderen rust), wat ze willen doen tijdens het prikken (zoals een verhaal vertellen, een filmpje kijken of een spelletje doen, zolang ze maar stil kunnen zitten) en of ze de 2 prikken liever na elkaar of tegelijk willen krijgen.
  • Neem iets mee dat je kind kan helpen om afgeleid te blijven tijdens de prik, zoals een boek, telefoon of knuffel. Onze medewerkers hebben meestal ook een balansvogel, een klein speeltje dat je op je vinger kunt laten balanceren. Dit kan je kind helpen om zijn of haar aandacht van de prik af te houden. Bij kleine kinderen kan voeding of een speen ook helpen om ze af te leiden.
  • Een kind dat drinkt aan de borst of uit de fles voelt minder pijn van de prik. Een hongerig kind heeft meer last van het prikken. Als je je kind niet laat drinken tijdens het vaccineren, zorg dan dat hij vooraf goed heeft gedronken.
  • Zorg ervoor dat je kind een T-shirt met korte mouwen draagt. Dit maakt het prikken makkelijker en sneller.
  • Je kunt een pleister met verdovende werking (EMLA) gebruiken. EMLA-pleisters zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Breng de EMLA-pleister één uur voor de vaccinatie op de juiste plek aan. Krijg je één vaccinatie? Plak de EMLA-pleister op de bovenarm die je niet gebruikt om te schrijven. Krijg je twee vaccinaties? Plak dan een EMLA-pleister op beide bovenarmen.
  • Ter voorbereiding kun je je kind ook dit leuke en informatieve filmpje over vaccineren laten zien. Wil je meer uitleg over vaccinaties? Op vaccinaties.steffie.nl wordt dit stap voor stap uitgelegd. Je leert waarom vaccineren belangrijk is, tegen welke ziekten kinderen worden gevaccineerd en hoe het Rijksvaccinatieprogramma werkt. 

Prikangst

Wanneer je vermoedt dat je kind erg bang voor de prik is en daardoor moeilijk te vaccineren zal zijn, kun je dit bij ons melden bij binnenkomst. We kunnen je kind ook in een aparte, rustige ruimte vaccineren waar we alle tijd nemen. 

  • Je aanwezigheid tijdens de vaccinatie is belangrijk. Wanneer jij rust en vertrouwen uitstraalt, zal dit een positieve invloed hebben op je kind. Probeer zelf rustig te ademen om jezelf te ontspannen.
  • Spanning mag er zijn. Als je merkt dat je kind bang is, benoem dan wat je ziet. Bijvoorbeeld: “ik weet dat je het spannend vindt, dat mag” of “het is zo voorbij”. Het erkennen en benoemen van zijn/haar emoties zorgt voor opluchting. Blijf zelf kalm en ga niet mee in de boosheid of verdriet van je kind. Jij hebt de regie.
  • Afleiding kan helpen. Leg uit dat het helpt als je kind net vóór en tijdens de prik ergens anders naar kijkt dan de naald en de arm. Vraag je kind om tijdens het prikken de tenen te bewegen of bedenk samen met je kind iets wat de aandacht van de prik afleidt, zoals een boek lezen, liedjes zingen of een spelletje doen. Bij kleine kinderen kan het helpen om ze borst- of flesvoeding te laten drinken of te laten sabbelen tijdens het prikken, zodat ze minder pijn voelen.
  • Om te zorgen voor een positieve prikervaring kunnen we in een aparte en rustige ruimte gebruik maken van de “Buzzy”. Dit is klein apparaatje in de vorm van een lieveheersbeestje. We zetten Buzzy op de bovenarm van het kind, waar de prik wordt gezet. De vleugels van Buzzy koelen de huid en tegelijkertijd trilt het apparaatje. Dit leidt de hersenen af van de prik. Door de afleiding en natuurlijke verdoving door het koelen, is prikken minder eng.
  • Vraag achteraf hoe je kind het vond gaan. Geef je kind een compliment en laat weten dat je trots bent. En laat je kind ook zichzelf een compliment geven. Deze positieve zelfspraak verlaagt de prikangst voor een volgende keer.
  • Het achteraf masseren of koelen van de prikplek helpt meestal niet tegen de pijn en kan juist voor extra ongemak zorgen.