Bacteriën kunnen ongevoelig (resistent) worden voor antibiotica. De antibiotica kunnen de bacteriën dan niet doden of afremmen. Antibiotica werken dan dus niet meer. Dit heet antibioticaresistentie. Op deze pagina vind je meer informatie over antibioticaresistentie, zowel voor jou als inwoner als voor zorgprofessionals.
Waarom is antibioticaresistentie een probleem?
Als antibiotica te vaak worden gebruikt en onzorgvuldig worden ingenomen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. In het ergste geval zijn bacteriële infecties in de toekomst niet meer te behandelen. Een infectie die nu gemakkelijk te bestrijden is, kan dan tot ernstige ziekte leiden. Die situatie willen we natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk dat artsen alleen antibiotica voorschrijven als dat echt nodig is, en dat patiënten antibiotica zorgvuldig gebruiken.
Voor wie is antibioticaresistentie een risico?
Iedereen kan een infectie door resistente bacteriën oplopen, bijvoorbeeld doordat andere mensen resistente ziekteverwekkers verspreiden. Zo’n infectie is moeilijker te behandelen dan een infectie door ‘normale’ bacteriën die nog wel gevoelig zijn voor alle antibiotica. Voor mensen met een verminderde weerstand, zoals ziekenhuispatiënten, vormt antibioticaresistentie een groter risico. Zij hebben meer kans op een bacteriële infectie die soms leidt tot ernstige klachten. Zijn resistente bacteriën de oorzaak van deze klachten, dan helpt de gebruikelijke behandeling niet. De artsen moeten dan zoeken naar een geschikte kuur.
Wat kan de GGD voor je doen op het gebied van antibioticaresistentie?
De artsen en verpleegkundigen Infectieziektebestrijding van de GGD Limburg-Noord kunnen:
- (Algemene) vragen over antibioticaresistentie beantwoorden. Voor vragen over het testbeleid en behandeling kun je beter contact opnemen met de arts-microbioloog in het ziekenhuis.
- Adviseren omtrent te treffen maatregelen bij een persoon met een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO).
- Adviseren bij maatregelen bij uitbraken van BRMO zowel binnen als buiten een zorginstelling.
- Voor zorgprofessionals scholing verzorgen over antibioticaresistentie; op basis van beschikbaarheid. In onderling overleg bekijken we of de scholing aan de wensen kan voldoen.
Bekijk de video op RIVM.nl waar wordt uitgelegd hoe resistentie ontstaat