Monkeypox

Mpox, ook wel bekend als monkeypox, is een ziekte die vooral voorkomt in West- en Midden-Afrika. Op 14 augustus 2024 heeft de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) de opmars in Afrika van een nieuwe variant van het mpox-virus aangemerkt als een internationale noodsituatie.  
 
In de afgelopen maanden heeft de nieuwe variant van het virus zich verspreid naar omliggende landen waar de ziekte normaal gesproken niet voorkomt: Burundi, Kenia, Rwanda en Uganda. Het aantal mpox infecties in deze landen is op dit moment beperkt. Ook in andere Afrikaanse landen komen verschillende varianten van het mpox-virus voor. Mpox komt normaal met name voor in Centraal en West-Afrika. 

De huidige uitbraken van mpox in Afrika zijn vooral het gevolg van nauw, intensief lichamelijk contact tussen mensen onderling. De nieuwe variant wordt in Afrika voornamelijk door lichamelijk en seksueel contact doorgegeven.  

Door intensief reisverkeer van en naar besmette regio's in Afrika, bestaat de kans dat een besmet persoon ziek is of wordt in Europese landen. Ook in Nederland moeten we rekening houden met mpox besmettingen door de nieuwe mpox-variant. Als een besmetting met mpox in Nederland wordt vastgesteld, wordt er snel bron- en contactonderzoek gedaan. Hierdoor krijgen de juiste mensen de juiste adviezen en is kans op verspreiding van de ziekte heel klein.  

Je kunt de kans op mpox verkleinen door minder of geen risicovolle contacten te hebben met mensen die ziek zijn. Iedereen kan mpox krijgen, maar hoe minder seks- en knuffelcontacten, hoe minder kans op besmetting. Ook door het op tijd herkennen van klachten die passen bij mpox, kan je besmetting voorkomen. Als je denkt dat jijzelf of je partner besmet is, is het belangrijk om geen intiem contact of seks te hebben.  

Mensen die besmet zijn geraakt met het mpox-virus hebben in het begin last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Na een paar dagen verschijnen er vlekken op de huid.  

Neem bij vragen contact op met de afdeling Infectieziekten van GGD Limburg-Noord via 088 119 1245 of met de huisarts.  

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over monkeypox op: Monkeypox (apenpokken) | RIVM

Team infectieziektebestrijding

Bel ons op 088-119 12 45 als je vragen hebt.

Mpox kan worden aangetoond met een test. De GGD test mensen uit specifieke doelgroepen die misschien met het virus zijn besmet.

Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact van iemand met mpox bent, dan neemt GGD Limburg-Noord contact met jou op.