Hiv, PrEP, PEP

Heb je seks en kans op hiv? Misschien kun je PrEP gebruiken. De pillen beschermen je tegen hiv. Heb jij risico gelopen op een hiv-infectie? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

088 - 119 12 07 (keuze 4)

Je kunt ons bellen tussen 08:30 - 11:00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag; en tussen 15:00 - 16:00 uur op maandag en donderdag.

[email protected]

Onze mail lezen we iedere dag!

Let op! Afwijkende bereikbaarheid

Donderdag 28 november telefonisch niet bereikbaar.

PrEP is een pil die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen (MSM) of transgenders die in de afgelopen zes maanden onbeschermde, anale seks hadden. PrEP biedt een goede kans om hiv te stoppen. Een risico op andere soa blijft bestaan. Het blijft belangrijk om condooms te gebruiken en je regelmatig te laten testen op soa's.

Geïnteresseerd in PrEP?
Neem dan contact met ons op. De GGD-arts of verpleegkundige beoordeelt vervolgens je risico en of je in aanmerking komt via de landelijke regeling.

De totale vraag naar PrEP is groter dan het beperkt aantal plekken die beschikbaar worden gesteld via de landelijke regeling. Onze GGD vindt echter dat PrEP voor iedereen in Limburg toegankelijk moet zijn.

Kun je niet bij de GGD terecht voor PrEP-zorg? Neem dan contact op met je huisarts of de Stadspoli in Maastricht. Ook zij kunnen een rol spelen in het aanbieden van PrEP-zorg.

Veelgestelde vragen over PrEP
Informatie voor geïnteresseerden (soaaids.nl)
Informatie voor professionals (soaaids.nl)

Gebruik jij PrEP via de GGD?

PrEP (pre-expositie profylaxe) is een pil die je goed beschermd tegen een hiv-infectie. In augustus 2019 is een landelijke pilot met PrEP gestart bij de GGD’en. Deze pilot duurt 5 jaar en zal in augustus 2024 stoppen. Hierdoor gaan er enkele zaken veranderen in de PrEP-zorg vanuit de GGD.

Vanaf augustus 2024 zal het PrEP-doosje van €7,50 niet langer beschikbaar zijn bij alle GGD’en. De GGD gaat wel door met het leveren van de PrEP-zorg, je zal dan een recept voor PrEP van ons ontvangen. Je kunt de PrEP dan bijvoorbeeld met een recept zelf bij een apotheek halen of bestellen. Kijk op https://prepnu.nl/prijs/ voor de prijzen per apotheek of vraag aan jouw eigen apotheek hoeveel een doosje PrEP kost. Veel mensen kiezen voor een apotheek die goed bereikbaar is, bijvoorbeeld de apotheek bij jou in de buurt. Of voor een apotheek die PrEP goedkoop aanbiedt.

Vanaf 2024 heb je 2 vaste PrEP-afspraken per jaar bij de GGD. Als het nodig is, kom je in overleg met de verpleegkundige of arts vaker. Hierdoor komt er meer ruimte voor de mensen die nu nog op de wachtlijst staan bij de GGD om met PrEP te kunnen beginnen.

Meer weten over de veranderingen?

Op PrEP na 1 augustus 2024 | Man tot Man worden diverse vragen over deze verandering beantwoord. 

PEP is medicatie tegen hiv nádat je risico hebt gelopen op een hiv-infectie. De PEP-kuur achteraf kan voorkomen dat je hiv-positief wordt.

PEP bestaat uit een behandeling met hiv-remmers van vier weken. Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.

Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt je terecht bij de spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Ben je een man, die (ook) wel eens seks heeft met mannen? Woon je in de provincie Limburg? Dan kun je een gratis thuistestkit aanvragen! Hiermee check je jezelf op infecties die je kunt oplopen via seks.

Ga naar: www.limburg4zero.nl