Gezondheidscheck

Ieder schooljaar worden jongeren uit leerjaar 2 en 4 van het voorgezet onderwijs uitgenodigd voor de Gezondheidscheck. Jongeren die hieraan deelnemen vullen tijdens een lesuur een online vragenlijst in. Deze vragenlijst heet ‘Gezond leven? Check het even!’.

Het doel van deze gezondheidscheck is om eventuele problemen bij jongeren vroeg te herkennen. Met de resultaten kan het team Jeugdgezondheidszorg gesprekken voeren of acties ondernemen die jongeren helpen met hun ontwikkeling.

Sinds het voorjaar van 2024 is deze gezondheidscheck officieel erkend als jeugdinterventie. Dit betekent dat het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft vastgesteld dat de gezondheidscheck bijdraagt aan de gezondheid van jongeren. De check is goed beoordeeld op effectiviteit en kwaliteit.

Gezondheidscheck

Je gezond, lekker en tevreden voelen, dat is belangrijk. De gezondheidscheck gaat over jouw gezondheid en dagelijks leven: op school, thuis en in je vrije tijd. 

Wat betekent dit voor jou?

  1. Binnenkort vul je tijdens een lesuur een online vragenlijst in. Deze vragenlijst heet ‘Gezond leven? Check het even!’. Een medewerker van GGD Limburg Noord (team Jeugdgezondheidszorg) is hierbij aanwezig. 
  2. Direct na het invullen krijg je online informatie en advies.  
  3. In leerjaar 2 krijg je na de gezondheidscheck een gesprek met de jeugdverpleegkundige of doktersassistente. Je wordt hiervoor uit de klas gehaald. Tijdens dit gesprek word je ook gewogen en gemeten. Hiervoor hoef je alleen je schoenen uit te doen!
  4. Als je wil, kan je in leerjaar 4 met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige in gesprek. Een gesprek kan ook plaatsvinden als er zorgen uit de vragenlijst naar voren komen.  
  5. Een gesprek is bedoeld om met je mee te denken, jouw vragen te beantwoorden en advies te geven. Als het nodig is, kunnen we je dan ook wijzen waar je hulp kunt vinden. Het gesprek vindt plaats op school. Je wordt hiervoor uitgenodigd (telefonisch, via e-mail of sms/WhatsApp). 
  6. Alles wat je invult en bespreekt blijft tussen jou en het team van de jeugdgezondheidszorg.

Hoe werkt de gezondheidscheck? (instructies)

  • Voorafgaand aan de gezondheidscheck ontvangen jij en je ouder(s)/verzorger(s) thuis informatie. Je bepaalt zelf of je meedoet aan de gezondheidscheck. Ouder(s)/verzorger(s) en mentor/coach kunnen hun vragen en/of zorgen aan ons doorgeven, maar deze dan wel eerst met jou bespreken.
  • Je maakt een account aan, waarmee je de vragenlijst invult. Dit doe je met behulp van jouw persoonlijke inlogcode, die je tijdens de les ontvangt. Hoe je dat account aanmaakt en de vragenlijst 'Gezond leven? Check het even!' moet invullen, wordt je stap voor stap uitgelegd in twee filmpjes die je daarvoor te zien hebt gekregen.
  • Je vult een online een vragenlijst in over verschillende gezondheidsonderwerpen. Denk aan gehoor, gewicht, stemming, alcohol/druggebruik en omgang met anderen. 
  • Direct na het invullen van de vragenlijst krijg je online informatie en advies, afgestemd op jouw antwoorden. 
  • Heb je zelf behoefte aan een gesprek na het invullen van de vragenlijst? Dan kun je een persoonlijk gesprek met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige aanvragen. Op initiatief van je ouder(s)/verzorger(s), school of onze GGD kan er ook een gesprek plaats vinden. Dit bespreken we dan eerst met jou. Voor het gesprek wordt je door onze GGD benaderd (telefonisch, SMS, WhatsApp of e-mail).

Instructievideo
 

Belangrijk om te weten:

Jij hebt de touwtjes in handen
Wij vinden het belangrijk dat jij zelf de touwtjes in handen hebt. Je kunt daarom zelf bepalen over welke onderwerpen je meer wilt weten en waar je het tijdens het gesprek over wilt hebben. Vanuit de vragenlijst, ouder(s)/verzorger(s) en/of school kunnen ook bepaalde onderwerpen aanleiding geven tot een gesprek. Voorbeelden van zo'n onderwerpen zijn depressie, misbruik of wegblijven van school.

Alles wat je zegt, blijft tussen jou en het team van de jeugdgezondheidszorg!
Wat je invult in de vragenlijst 'Gezond leven! Check het even!' wordt niet zomaar gedeeld. Ook wat je bespreekt met de medewerker van GGD Limburg-Noord blijft vertrouwelijk. Informatie wordt niet gedeeld met anderen, zoals je ouders of verzorgers, tenzij jij het ermee eens bent. Alles wat je zegt, blijft tussen jou en het team van de jeugdgezondheidszorg.

Gesprek met jouw kind 

Als uit de gezondheidscheck vragen of zorgen naar voren komen, nodigen wij je kind uit voor een gesprek. Komen uit dit gesprek zorgen naar voren waarover je geïnformeerd moet worden, dan nemen we contact met je op.

Deelname 

De gezondheidscheck richt zich op jongeren in het voortgezet onderwijs. Uit leerjaar 2 en 4 wordt iedereen hiervoor uitgenodigd. Jongeren bespreken samen met hun ouder(s)/verzorger(s) of ze willen deelnemen aan de gezondheidscheck, maar de beslissing om wel of niet deel te nemen, ligt bij de jongeren zelf. Als er bezwaar is tegen deelname, kan dit binnen 1 week na verzenddatum van deze brief worden doorgegeven. Dat kan via de contactgegevens hieronder.

Vragen? 

  • Kijk op onze website www.ggdlimburgnoord.nl/gezondheidscheck 
  • Of bel ons via 088 - 11 91 111 op maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur. 
  • Of stuur een email naar [email protected]. Benoem altijd de naam en geboortedatum van je kind in de mail. 
  • Belangrijk: Wij gaan ervan uit dat je vragen en/of zorgen eerst met je kind bespreekt, zodat ze tijdens het gesprek openlijk besproken kunnen worden. 

Sinds het voorjaar van 2024 is de gezondheidscheck officieel erkend als jeugdinterventie. Dit betekent dat de check voldoet aan alle eisen en voorwaarden die het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) aan dergelijke interventies stelt. Meer weten over deze gezondheidscheck? Kijk op www.nji.nl/interventies/gezond-leven-check-t-even.