Op school

Ook als je kind naar school gaat, blijven we zijn of haar gezondheid volgen. Net zoals we dat deden op het consultatiebureau. Daarvoor gebruiken we het gezondheidsonderzoek. Dit onderzoek, dat op de basisschool, het speciaal onderwijs en het voortgezet onderwijs plaatsvindt, komt daarom op verschillende momenten tijdens de schooltijd van je kind terug.

Op basisscholen wordt een gezondheidsonderzoek uitgevoerd bij leerlingen van 5 en 10 jaar. Dit onderzoek is bedoeld om de gezondheid van kinderen op jonge leeftijd in kaart te brengen. 

Het gezondheidsonderzoek vindt plaats op de school bij jouw kind. De assistente van de jeugdgezondheidszorg meet de lengte, het gewicht en test zo nodig de ogen, oren en de motoriek van je kind.

Bij het onderzoek ben je als ouder niet aanwezig. Wel kun je vragen doorgeven via een vragenlijst die we vooraf met je delen. Zijn er bijvoorbeeld zorgen over het gedrag, gehoor, spraak of taal van je kind? Dan nemen we die mee in het onderzoek. Als er uit het onderzoek, resultaten of vragen komen die we graag willen bespreken, dan nemen wij contact met je op. 

Gezondheidscheck: Gezond leven? Check het even!
Ieder schooljaar worden jongeren uit leerjaar 2 en 4 van het voorgezet onderwijs uitgenodigd voor de Gezondheidscheck. Jongeren die hieraan deelnemen vullen tijdens een lesuur een online vragenlijst in. Deze vragenlijst heet ‘Gezond leven? Check het even!’.

Het doel van deze gezondheidscheck is om eventuele problemen bij jongeren vroeg te herkennen. Met de resultaten kan het team Jeugdgezondheidszorg gesprekken voeren of acties ondernemen die jongeren helpen met hun ontwikkeling. 

Tijdens een lesuur vult je kind een online vragenlijst in. Deze vragenlijst heet 'Gezond leven? Check het even!'. Op basis van de gegeven antwoorden, krijgt je kind direct na het invullen online informatie toegestuurd, die aansluit op zijn of haar persoonlijke situatie en/of behoefte. Ook plant onze jeugdverpleegkundige of doktersassistent(e) een moment in om met je kind te praten over diens gezondheid en leefstijl. 

Als ouder ben je niet aanwezig bij de screening. Als er resultaten of vragen uit de vragenlijst komen die we graag willen bespreken, dan nemen we hierover contact op met jou en je kind.

Meer informatie?

Lees hier meer informatie over de gezondheidscheck

Aanpak Ziekteverzuim MAZL
Sinds 2015 voert GGD Limburg-Noord ‘MAZL’ uit in het voortgezet onderwijs. MAZL staat voor Meer Aandacht voor Ziekgemelde Leerlingen.

MAZL is een aanpak van ziekteverzuim waarbij de jeugdgezondheidszorg de leerling bij zorgelijk ziekteverzuim ondersteunt. Indien nodig vraagt de school bij de jeugdgezondheidszorg een MAZL-consult aan.

De jeugdgezondheidszorg bespreekt en onderzoekt dan de gezondheidsklachten van de leerling en redenen van ziekteverzuim.  Samen met de leerling en ouders wordt dan de gewenste begeleiding of zorg bepaald. Ook adviseert de jeugdgezondheidszorg over deelname aan het lesprogramma en de emotionele en/of fysieke belastbaarheid, een re-integratievoorstel en eventuele gewenste aanpassingen. 

Meer informatie over MAZL vind je op www.ncj.nl

Na plaatsing op het speciaal onderwijs komen we langs op school, of je wordt uitgenodigd op een GGD-locatie voor een gezondheidsonderzoek samen met je kind. 

Er zal dan een controle plaatsvinden van: 
- Lengte/gewicht; 
- Oren en eventueel ogen; 
- Motoriek. 

Deze controle zal worden uitgevoerd door de doktersassistente, daarna komt je kind bij de jeugdarts waar nog een controle gedaan zal worden en je nog eventuele vragen kunt stellen.  

Twee tot drie jaar na plaatsing op het speciaal onderwijs vindt er een herhalingsonderzoek plaats. Daarnaast bieden we je kind de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma aan. 

Heeft je kind extra zorg nodig? Dan stemmen we samen met jou als ouder af hoe we extra contactmomenten willen gaan organiseren. 

Wij volgen de gezondheid van je kind. Dit kunnen we niet altijd alleen. Daar hebben we ouders bij nodig en soms ook andere professionals of instanties. In dat geval bespreken we dit altijd vooraf met de ouder(s).

Wij werken samen met:

  • Kinderdagverblijven
  • Peuterspeelzalen
  • Scholen
  • Wijkteams
  • Centra voor Jeugd en Gezin
  • Huisartsen
  • Medisch specialisten
  • Bureau Jeugdzorg
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Maatschappelijk werk
5 kinderen op een rij in de klas