Vooraf heeft de doktersassistente de vragenlijsten van de ouder(s)/verzorger(s) gelezen. Dan is bekend of er toestemming is van de ouder voor het gezondheidsonderzoek. Het gezondheidsonderzoek vindt plaats op de school van jouw kind. De kinderen komen één voor één bij de doktersassistente. Jouw kind wordt op het moment dat het aan de beurt is uit de klas gehaald. Bij het onderzoek op school ben je als ouder niet aanwezig.
De doktersassistente begint het onderzoek met een gesprekje om jouw kind op zijn gemak te stellen. Ze stelt vragen over bijvoorbeeld vriendjes/vriendinnetjes, wat jouw kind net in de klas gedaan heeft en wat hij/zij leuk vindt. De antwoorden op de vragenlijsten worden niet met jouw kind besproken tijdens het onderzoek. Deze antwoorden kunnen wel aanleiding zijn voor een vervolgcontact bij onze jeugdverpleegkundige, jeugdarts of logopedist.
Na het gesprekje wordt jouw kind gewogen en gemeten. Jouw kind hoeft daarvoor alleen de schoenen uit te doen. Daarna volgen er een aantal testen. Hierbij vragen we om bijvoorbeeld figuurtjes na te tekenen, op één been stil te staan en te hinkelen. We kijken of jouw kind op een kaart grote en kleine figuren op afstand kan lezen.
Als uit de vragenlijst blijkt dat er vragen, zorgen, problemen of klachten zijn over het gehoor, de spraaktaalontwikkeling, de (leer)ontwikkeling of het gedrag van jouw kind, zal de doktersassistente ook het gehoor testen. Jouw kind krijgt dan een koptelefoon op waardoor het zachte piepjes te horen krijgt.
Na het gesprekje en het onderzoek schrijft de doktersassistente het resultaat op in het dossier van jouw kind. Deze gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Alleen jij kan het resultaat lezen in het ouderportaal. Je kunt dan ook zien of jij en jouw kind nog een uitnodiging krijgen voor een vervolgcontact bij de jeugdverpleegkundige, de jeugdarts of de logopedist.